SUKUKOKOUS JA JUHLARISTEILY SAIMAALLE 2012

Oikkosten sukukokous ja sukujuhla 9.6.2012 Lappeenrannassa.

Oikkosten sukukokous ja sukujuhla pidettiin tällä kertaa tavallista juhlavimmissa merkeissä, sillä suvun ensitapaamisesta tuli tänä kesänä kuluneeksi kymmenen vuotta. Juhlavuoden kunniaksi hallitus oli varannut juhlapaikaksi Suomen suurimman sisävesilaivan M/S Brahen Lappeenrannassa (Saimaalla).

M/S Brahe rakennettiin alunperin sotalaivaksi Chicagossa 1943. Ison-Britannian lipun alla alus palveli toisessa maailmansodassa, jolloin se toimi pääasiassa sukellusvenejahdissa Gibraltarilla ja Länsi-Afrikan rannikolla. Toisen maailmansodan jälkeen 1948 alus myytiin Norjaan ja se muutettiin matkustaja-autolautaksi. Alus toimi postilaivana Bergenin ja Stavangerin välillä vuoteen 1973 asti. Tämän jälkeen laiva myytiin Suomeen Oy Fagerlines Ab:lle, ja siitä tuli M/S Kristina Brahe silloisen kotipaikan Ristiinan mukaan. Neitsytmatkansa Kristina Brahe teki 1975. Alkuvuosina alus liikennöi pääasiassa Saimaalla. Seuraavina vuosina risteilyalue laajentui Viipuriin ja Suomenlahden rannikolle. Vuonna 1982 alus liikennöi Suomenlahden yli Helsingistä Tallinnaan ja seuraavana vuonna Leningradiin. Vuonna 1985 alus siirtyi kotkalaiselle Rannikkolinjat Oy:lle, jonka nimeksi on myöhemmin rekisteröity Kristina Cruises. Nykyisin laivan omistaa Saimaan Matkaverkko Oy.

M/S Brahe lähti viisi tuntia kestäneelle risteilylle Lappeenrannan satamasta klo 10.30, mukanaan matkalle osallistuneet 72 henkilöä. Ja mikäs meidän oli matkustaessa, sillä laiva oli varattu vain yksin Oikkosten käyttöön. Oikkosten ja muitten sukunimien lisäksi osallistumislistassa esiintyi tällä kertaa tavallista useimmin nimi Lappalainen ja syykin siihen selvisi, vietettiin isä-Veikon 80 v. syntymäpäiviä. Asia haluttiin pitää laivalla salassa, joten järjestäjät onnittelevat Veikkoa pyöreistä vuosista näin jälkikäteen.

Pien-Saimaalla pidetyn varsinaisen sääntömääräisen sukukokouksen puheenjohtajana toimi Kari Oikkonen ja sihteerinä Matti T. Oikkonen. Henkilövalinnat seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi sujuivat joustavasti. Sukuseuran puheenjohtajana jatkaa Arto Oikkonen ja varapuheenjohtajana Jouko Oikkonen. Muiksi hallituksen jäseniksi valittiin: Helka Laitinen (uusi), Tuija Karjalainen, Eero Oikkonen, Kari Oikkonen (uusi) ja Matti T. Oikkonen.

Kokouksen jälkeen siirryttiin laivan keulaosan ravintolaan nauttimaan ruokapöydän antimista. Ruokalistalla ollut "Saaristolaispöytä" sai jo pelkkänä nimenä veden kihahtamaan kielelle ja hyvältä ateria näytti maistuneen, sillä varsin monet kävivät vielä "santsaamassakin".

Ruokailun aikana laiva oli kuin huomaamatta saapunut Rauhan ja siellä sijaitsevan Holiday Club kylpylähotellin kohdalle ja pääsimme sen kannelta katsomaan miltä alue näytti. Hieman keskeneräiseltä se vielä vaikutti, koska torninostureita sojotti pystyssä siellä täällä. Osin tuo nostureiden määrä varmaan johtui myös alueella heinäkuussa alkavien loma-asuntomessujen rakentamisesta.

Laivan jätettyä Rauhan ja käännyttyä kohti Suur-Saimaata tuli sukujuhlan vuoro. Juhla aloitettiin yhteislaululla Saimaan valssi. Laulua seuranneessa palkitsemisseremoniassa hallitus palkitsi sukuseuran hyväksi tehdystä työstä, sukuseuran numeroiduilla standaareilla henkilöt: standaari N:o 1 Matti Oikkonen, N:o 2 Arto Oikkonen, N:o 3 Kirsti Oikkonen, N:o 4 Eero Oikkonen, N:o 5 Kaija Heinikainen, N:o 6 Seppo Oikkonen ja N:o 7 Anja Hytti-Oikkonen. Palkittujen kiitokset lausui Anja Hytti-Oikkonen.

Juhla jatkui sukuseuran historiikillä, jonka esitti Matti T. Oikkonen. Historiikissä valotettiin sukuseuran perustamiseen johtaneita syitä ja tapahtumia sekä sen historiaa.

Sitten seurasi juhlaesitelmä aiheesta "Mitä tiedämme Saimaan geologisesta historiasta". Esitelmän piti Emeritus-professori Veikko Lappalainen joka kertoi mielenkiintoisella tavalla miten Saimaa on aikojen kuluessa muodostunut ja muuttunut.

Sukujuhla päättyi komeasti laulettuun Karjalaisten lauluun.

Vielä hetki seurustelua ja laiva saapui lähtösatamaansa klo 15.30. Satamassa vielä ryhmävalokuva ja eron hetki oli edessä.

Kiitos kaikille mukana olleille. Taasha myö tavataa!

Matti T.

M/S Brahe